Selasa, 11 Ogos 2015

Daging hitam berempah


Resepi daging hitam berempah





Bahan-bahan:

-daging (potong kecil dan direbus tlebih        dahulu) dan tos kan
-bawang besar*
-bawang putih*
-cili boh
-serbuk jintan manis
-serbuk jintan putih
-kicap "umi guna kicap manis cap udang

*blend ikut byk mane daging kita guna, kalau 1/2 kg daging byk kan bawang

Cara-cara:

1.tumis bawang & bawang putih yg di blend    td hingga naik bau
2.masukkan cili boh *kalau suka pedas ltk         lebih
3.masak hingga pecah minyak
4. Masukkan kicap, kacau sekejap
5.masukkan daging
6.kacau hingga sebati
7.masukkan 1 1/2 sudu besar serbuk jintan      putih & serbuk jintan manis
8.perasa kn dgn garam dan sedikit gula
9.blh tmbh kicap jika kurang
10. Siap! Blh mkn dgn nasi putih panas2 atau sesuai jgk mkn bersama pulut dan ketupat..


Selamat mencuba!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kembali bersiaran!

Assalamualaikum.. Haiii lama betul ana tak jenguk blog ni. Bersawang penuh hahaa. Bukan tak ingat blog ni tapi busy sangat sampai tak a...