Biskut dahlia





Bahan-bahan:
-buku mentega/1 cawan majerin(250g)
-1cawan gula icing(150g) /
-1cawan gula icing(150g) /
jika guna gula kisar= 1 cwn rata(130g))
-2 biji kuning telur
- 2 cawan rata tepung jagung @ tepung kastad(200g)
-2 biji kuning telur
- 2 cawan rata tepung jagung @ tepung kastad(200g)
-1
cawan rata tepung gandum(100g)
-1 cawan rata tepung ubi (100g)
-1 cawan rata tepung ubi (100g)
- 2
sudu teh pewarna kuning(kalo guna tepung kastad tak payah bubuh)
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh esen vanila
- ceri
utk hiasan @ yg lain2.
Cara-cara:
- putar gula & mentega hingga sebati, campurkn telur, esen & pewarna. putar 15-20 saat.
- ayak ketiga3 tepung, campurkan sedikit demi sedikit kedlm bahan2 yg diputar sambil diuli perlahan, menjadi satu doh yg lembut. tambah tepung jagung jika masih lembik.
- sapu dulang dgn mentega. masukkan doh dlm acuan bunga dahlia
- bakarlah biskut dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dulu, suhu 150c, slama +- 30 minit @ lebih @ hingga masak, mengikut kebiasaan oven masing2..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan