Jumaat, 9 Oktober 2015

Biskut dahlia

Biskut dahlia









 Bahan-bahan:

-buku mentega/1 cawan majerin(250g)
-1cawan gula icing(150g) / 
  jika guna gula kisar= 1 cwn rata(130g))
 -2 biji kuning telur
2 cawan rata tepung jagung @ tepung kastad(200g)
 -1 cawan rata tepung gandum(100g)
 -1 cawan rata tepung ubi (100g)
2 sudu teh pewarna kuning(kalo guna tepung kastad tak payah bubuh)
  - 1 sudu teh esen vanila
 - ceri utk hiasan @ yg lain2.


 Cara-cara:

  • putar gula & mentega hingga sebati, campurkn telur, esen & pewarna. putar 15-20 saat.
  • ayak ketiga3 tepung, campurkan sedikit demi sedikit kedlm bahan2 yg diputar sambil diuli perlahan, menjadi satu doh yg lembut. tambah tepung jagung jika masih lembik.
  • sapu dulang dgn mentega. masukkan doh dlm acuan bunga dahlia 
  • bakarlah biskut dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dulu, suhu 150c, slama +- 30 minit @ lebih @ hingga masak, mengikut kebiasaan oven masing2..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kembali bersiaran!

Assalamualaikum.. Haiii lama betul ana tak jenguk blog ni. Bersawang penuh hahaa. Bukan tak ingat blog ni tapi busy sangat sampai tak a...